* English version below *

Mit dem Dora Brücke-Teleky Award, den der Alumni Club der MedUni Wien und die Gesellschaft der Ärzte in Wien ins Leben gerufen haben, werden herausragende Publikationen von Postdocs an der MedUni Wien ausgezeichnet.

Aus über 20 hervorragenden Papers, die im Herbst 2022 eingereicht wurden, wählte eine unabhängige Jury die drei Gewinnerinnen:

1. Preis ex aequo: Nina Buchtele und Johanna Strobl

Nina Buchtele für "Add-on Prostaglandin E1 in Venovenous Extracorporeal Membrane Oxygenation: A Randomized, Doubleblind, Placebo-controlled Pilot Trial“, in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Johanna Strobl für “Tick feeding modulates the human skin immune landscape to facilitate tick-borne pathogen transmission”, in Journal of Clinical Investigation

3. Preis: Sandra Haider für “Transforming growth factor-β signaling governs the differentiation program of extravillous trophoblasts in the developing human placenta”, in Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America

Am Montag, 28. November 2022 werden sie ihre Arbeiten vorstellen und die Auszeichnung entgegennehmen.

Programm:
- 17:30 Uhr  History Tour durch das Billrothhaus mit Hermann Zeitlhofer

Bibliothekar Dr. Zeitlhofer führt auf einem Rundgang durch die Wiener Medizingeschichte. Sie erfahren mehr über namhafte Ärzte wie Karl Landsteiner, Sigmund Freud, Carl von Rokitansky und Theodor Billroth und deren Verbindung zur Gesellschaft der Ärzte in Wien und dem Billrothhaus.

- 19:00 Uhr Award Presentation Dora Brücke-Teleky Award
- Im Anschluss an die Preisverleihung bietet ein Get-together Gelegenheit für persönlichen Austausch und Networking bei Getränken und einem kleinen Imbiss.

Anmeldung unter: anmeldung-alumni-club@meduniwien.ac.at

* * *

The Dora Brücke-Teleky Award, established by the MedUni Vienna Alumni Club and the Society of Physicians in Vienna, honors outstanding publications by postdocs at MedUni Vienna.

From over 20 outstanding papers submitted to the call in autumn, an independent jury selected the three winners:

1st prize ex aequo: Nina Buchtele und Johanna Strobl

Nina Buchtele for "Add-on Prostaglandin E1 in Venovenous Extracorporeal Membrane Oxygenation: A Randomized, Doubleblind, Placebo-controlled Pilot Trial“, published in American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine

Johanna Strobl for “Tick feeding modulates the human skin immune landscape to facilitate tick-borne pathogen transmission”, published in Journal of Clinical Investigation

3rd prize: Sandra Haider for “Transforming growth factor-β signaling governs the differentiation program of extravillous trophoblasts in the developing human placenta”, in Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America

On Monday, November 28, 2022 they will present their work and receive the award.

Program:
- 17:30 History Tour of the Billrothhaus with Hermann Zeitlhofer

Join librarian Dr. Zeitlhofer on a guided tour through the medical history of Vienna. You will learn more about notable physicians like Karl Landsteiner, Sigmund Freud, Carl von Rokitansky and Theodor Billroth and their connection to the College of Physicians in Vienna and the Billrothhaus.

- 19:00 Award Presentation Dora Brücke-Teleky Award
- Following the award ceremony, a get-together will provide an opportunity for personal exchange and networking over drinks and a light snack.

Registration at: anmeldung-alumni-club@meduniwien.ac.at

Eine Kooperation von / a cooperation of